Anders ontwerpen en bouwen

De komst van BENG heeft grote gevolgen voor met name ontwerpers en voorschrijvers, aannemers en vastgoedbeheerders. De invloed van het gebouwontwerp op de energieprestatie is namelijk onder de nieuwe BENG-eisen veel groter dan onder de EPC-rekenmethodiek. Daarnaast vraagt de opkomst van lage temperatuur verwarming een goede schilisolatie.

beng, campaign image

Anders ontwerpen

Om te voldoen aan de BENG-eisen spelen gebouwvorm, verhouding open/dicht en daglichttoetreding een veel grotere rol dan we nu gewend zijn. Daarnaast is er de nieuwe TOjuli-eis die het risico op oververhitting in de zomer moet beperken. Denk hierbij aan dakoverstekken, oriëntatie, zonwering, zonwerend glas of nachtventilatie. Ontwerpers, bouwers en vastgoedbeheerders moeten daarnaast ook zorgen voor een goede samenhang tussen installaties en gebouw. Kortom; het ontwerpproces vraagt een nieuwe visie op bouwen.

Ook het Klimaatakkoord is van invloed op het ontwerp van gebouwen. Daarin staat de ambitie om wijk voor wijk aan de slag te gaan met de transformatie van zeven miljoen huizen en één miljoen gebouwen in goed geïsoleerde woningen en gebouwen. Deze verwarmen we niet meer met aardgas, maar met duurzame warmte, waarin we schone elektriciteit gebruiken of zelf opwekken. Ook het gebruik van groen gas is een optie.