Zonnepanelen op het plat dak

Hou het brandveilig

solar panel, plat dak

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak heeft diverse voordelen, zowel voor de gebouweigenaar als het milieu. In combinatie met duurzame, brandveilige platdak isolatie valt echter nog meer winst te behalen. ROCKWOOL dakisolatieplaten zijn sterk en brandveilig en daardoor uitermate geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak is niet alleen duurzaam en goed voor het milieu, het is ook kostentechnisch aantrekkelijk. Met een tiental zonnepanelen kan een gebouweigenaar op jaarbasis al snel vijfhonderd euro besparen op zijn energierekening (bron: Essent). 

De terugverdientijd voor het plaatsen van zonnepanelen is op basis van die besparing ongeveer tien jaar. Indien er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt, kan de gebouweigenaar dit tegen vergoeding terugleveren aan het energienetwerk (de vergoeding verschilt per leverancier). Daarnaast kunnen zonnepanelen zorgen voor een verbetering van het energielabel van een gebouw en de waarde van het pand vergroten. Op een plat dak is het overigens mogelijk om zelf de optimale hellingshoek voor de panelen in te stellen, zodat je een hoger rendement behaalt. De uitstraling van het pand zal er zelden onder lijden, want op een plat dak zijn zonnepanelen vaak niet zichtbaar.

Het beste van beide 
Zonne-energie is een hernieuwbare, duurzame energiebron. Door zonne-energie te benutten, hoeft de gebruiker van het pand minder of zelfs helemaal geen fossiele energiebronnen aan te boren. Zo wordt de CO2-uitstoot verlaagd. Door het plaatsen van enkel zonnepanelen beperk je echter nog niet de energievraag: daarvoor zijn bouwkundige energiebesparende maatregelen nodig, zoals isolatie. Het een kan daarbij niet het ander vervangen. 

Wie echt kostenefficiënt en duurzaam wil bouwen en wonen, neemt eerst energiebesparende maatregelen om de energievraag te beperken (zoals dakisolatie) en wendt vervolgens hernieuwbare bronnen als zonne-energie aan om aan de resterende energievraag te voldoen. Een combinatie van de twee is het beste voor zowel de gebouweigenaar als het milieu.

Zonnepanelen op het plat dak
ROCKWOOL platdak isolatie leent zich uitstekend om zonnepanelen op te plaatsen. Het materiaal is sterk genoeg om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Daarnaast is ROCKWOOL platdak isolatie brandveilig. Hoe klein het risico ook is: een zonnepaneel is een elektrische installatie, er kan dus kortsluiting optreden die tot brand leidt. Mocht dit gebeuren, dan zal ROCKWOOL steenwol nooit vlam vatten of bijdragen aan de verdere verspreiding van brand. Alle ROCKWOOL dakisolatieplaten zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen: Caproxx Energy, Tauroxx, Rhinoxx en Rhinoxx D. Al deze producten zijn bovendien geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Technisch advies

Het plaatsen van zonnepanelen omvat meer dan alleen het installeren van de panelen. Architecten en installateurs dienen rekening te houden met aspecten als de positie van de panelen ten opzichte van de dakrand, de afstand tussen de panelen onderling, het type dakmembraan, de looppaden en de zonoriëntatie. De technisch specialisten van ROCKWOOL kunnen u hierover adviseren.