Als het gaat over de spouw, gaat het naar zijn overtuiging over veel meer dan thermische isolatie. Urbanisatie, vergrijzing maar ook duurzaamheid en de wens om snel te bouwen hebben hun invloed op de spouw. Dat vraagt om een integrale benadering. In de praktijk is de spouw echter nogal eens een ondergeschoven kindje, zo is zijn ervaring. Dan wordt geen integraal ontwerp gemaakt, maar wordt voornamelijk gefocussed op het theoretisch voldoen aan de vereiste isolatiewaarde en EPC. Dat leidt tot gemiste kansen en verkeerde keuzes.
“Er wordt op die manier nog wel eens te gemakkelijk gekozen voor een hogere RC-waarde in de gevel alleen maar omdat dat nodig zou zijn voor de EPC. Maar EPC is meer dan punten scoren. Het gaat om goede energieconcepten met verstandige keuzes. Een verhoging van de RC-waarde van 4,5 naar 5,0 levert bijvoorbeeld amper winst in EPC-punten en energiekostenbesparing op. Het betekent wel dat je 15 tot 20 mm meer isolatie nodig hebt in de spouw,
wat invloed heeft op de spouwbreedte meer isolatie nodig hebt in de spouw, wat invloed heeft op de spouwbreedte die in de ontwerpfase getekend wordt.
Meer winst
Meer winst is er in de praktijk te halen door te kiezen voor de juiste materialen en detailleringen en door in de uitvoering zorgvuldig te werken, zodat de theoretische RC-waarde ook in de praktijk wordt gerealiseerd. Bij de keuze voor een isolatiemateriaal moet niet alleen naar de lambda-waarde worden gekeken, maar ook naar de aspecten van brandveiligheid, geluidisolatie, duurzaamheid en eventuele afname van prestaties door veroudering van het materiaal. Voor een goede verwerking is het van groot belang dat het materiaal eenvoudig aan te brengen is zonder naden en kieren, zonder gaten rondom de spouwankers en met een strakke aansluiting op het binnenspouwblad en op kozijnen en muurplaat en dergelijke. Daarvoor is een flexibele vormvaste isolatieplaat nodig. Steenwol voldoet eenvoudig aan al die eisen.