Rockzero® Bouwsystemen

04 februari 2019

Een nieuwe manier van leven en bouwen

Rockzero Bouwsystemen, Tolhuizen project, fase 1

Project Tolhuizen in Leeuwarden: 14 NOM-woningen met Rockzero

Een woning die comfort, bescherming en zekerheid biedt, in de breedste zin van het woord. Dat is het uitgangspunt van Rockzero® Bouwsystemen, een nieuw, dragend bouwsysteem gemaakt van ROCKWOOL steenwol. Door te focussen op primaire woonwensen als welzijn en veiligheid slaagt ROCKWOOL er in een bouwsysteem van isolerend steenwol te ontwikkelen dat in één bouwgang de basisbehoeften van bewoners en bouwnormen op het gebied van duurzaamheid, brandveiligheid en akoestiek overtreft. Met Rockzero introduceert ROCKWOOL daarom een nieuwe manier van leven en bouwen. Het innovatieve bouwsysteem werd onlangs voor het eerst toegepast in opdracht van de Friese woningcorporatie Elkien, bij de bouw van 14 NOM-woningen in Leeuwarden. Rockzero wordt officieel gepresenteerd op de Bouwbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs, die van 4 tot en met 8 februari plaatsvindt (Hal 11, stand C050).

Rockzero is een dragend bouwsysteem waarbij de gebouwschil (wanden en dak) grotendeels uit ROCKWOOL steenwol bestaat. Door de oriëntatie en persing van de vezelstructuur van steenwol aan te passen, heeft ROCKWOOL het dragend vermogen van de steenwol fors vergroot. Hierdoor biedt het systeem meer draagvermogen dan houtskeletbouw en een vergelijkbaar draagvermogen als staal. Hierdoor kan met Rockzero tot drie lagen worden gebouwd. De wanden van het systeem bestaan uit een dragende kolommen structuur gemaakt van steenwol. Een u-profiel sluit deze kolommen aan de bovenzijde af, waarna een volgende verdieping en tenslotte het dak geplaatst kunnen worden. Rockzero bestaat uit een drielaagse opbouw van steenwol, wat zorgt voor een extreem geïsoleerde bouwschil.

Rockzero Bouwsystemen, Tolhuizen project, fase 1

Luchtdicht bouwen met een damp-open structuur
Het systeem is beschikbaar met de RC-waardes 7, 8 en 9. Naast het isolerend vermogen levert bouwen met (onbrandbare) steenwol veel andere voordelen ten opzichte van traditioneel bouwen op. Woningen gebouwd met Rockzero zijn in de kern circulair, zeer brandveilig (tot 60 minuten bezwijkt de structuur niet, dat is 2 x de norm uit het Bouwbesluit), luchtdicht gebouwd en kennen een dampopen structuur. Het bouwsysteem levert een hoge mate van akoestisch comfort dankzij de bovengemiddelde prestaties van steenwol op het gebied van geluiddemping. Qua energie-efficiëntie gedragen bouwmateriaal en -systeem zich heel voorspelbaar waardoor – met de juiste installatietechniek – de Total Cost of Ownership (TCO) voor huiseigenaren sterk kunnen worden gereduceerd.

 

Terug naar de basis 
Ala Hussin, manager technical solutions center bij ROCKWOOL B.V. , vertelt dat ROCKWOOL bij de ontwikkeling van het bouwsysteem is teruggekeerd naar “de basis”. “Wij hebben ons de vraag gesteld: waarom willen mensen nu echt in huizen wonen en in gebouwen werken? En het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Omdat ze comfort en veiligheid bieden, in de breedste zin van het woord”, stelt Hussin. “Volgens ons is een woning in de kern duurzaam en circulair, brandveilig en biedt deze te allen tijde een aangenaam binnenklimaat. Maar een woning moet ook zekerheid geven op het gebied van energie- en onderhoudskosten en beschermen tegen geluid van buitenaf; we bouwen immers steeds dichter op elkaar. De huidige manier van bouwen, die gebaseerd is op minimale regelgeving, sluit hier onvoldoende bij aan. Daarom zijn wij terug naar de tekentafel gegaan en hebben we een concept ontwikkeld dat tegemoet komt aan alle eisen van de moderne mens en zijn leefomgeving.” 

14 NOM-woningen met Rockzero: primeur voor Friese woningcorporatie Elkien

Rockzero is voor het eerst toegepast bij de nieuwbouw van 14 NOM-woningen (Nul Op de Meter) in Friesland. In opdracht van woningcorporatie Elkien werd het bouwsysteem – in nauwe samenwerking met ROCKWOOL, TWA Architecten uit Burdaard en ontwikkelaar/aannemer Zaanderwijk uit De Goorn – vertaald in 14 unieke en zeer energie-efficiënte huizen. De woningen leveren dankzij een Rc-waarde van 8 en een installatieconcept met PV panelen, infraroodverwarming en een warmtepompboiler meer energie dan ze gebruiken, wijst de praktijk uit na bijna een jaar bewoning.

Rockzero Bouwsystemen, project Tolhuizen, Leeuwarden

Bouwmateriaal van de toekomst 
Fred Braaksma, Directeur bij ontwikkelaar/aannemer Zaanderwijk, noemt steenwol “het bouwmateriaal van de toekomst.” “Wij zijn een ontwikkelingsbedrijf dat gericht is op innovatie, duurzaamheid en circulair bouwen. Daarom zijn wij in een vroegtijdig stadium enthousiast geraakt over dit systeem, want met steenwol bouw je een woning die 1,5 keer beter is geïsoleerd dan met traditionele bouwsystemen. Dat is pas echt stappen maken richting een duurzame woningvoorraad. Tel daar de andere eigenschappen van steenwol bij op – het is onbrandbaar, een volledig circulair isolatiemateriaal en geluiddempend - dan heb je een topproduct, een systeem waarmee je het huis van de toekomst bouwt.” 

Over de ROCKWOOL Group

ROCKWOOL B.V. maakt deel uit van de ROCKWOOL Group. Als Benelux organisatie met 1 fabriek en 1.200 medewerkers leveren wij geavanceerde isolatiesystemen voor gebouwen. 

Bij de ROCKWOOL Group willen wij het leven van iedereen die met onze oplossingen in aanraking komt verrijken. Door onze expertise zijn we in staat een groot aantal belangrijke hedendaagse uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en ontwikkeling aan te gaan – van reductie van energieverbruik en geluidsoverlast tot bescherming tegen brand, waterschaarste en overstromingen. 

Ons productaanbod weerspiegelt de diversiteit van wereldwijde behoeften en helpt onze partners tegelijkertijd bij het verkleinen van hun CO2-voetafdruk.

Steenwol is een veelzijdig materiaal en vormt de basis van al onze bedrijven. Met ongeveer 10.500 enthousiaste collega's in meer dan 38 landen zijn wij wereldmarktleider op het gebied van steenwoloplossingen – van bouwisolatie tot akoestische plafonds, van externe gevelbekledingsystemen tot oplossingen voor glastuinbouw, van speciaal geëngineerde vezels voor industrieel gebruik tot isolatie voor de procesindustrie, scheepvaart en offshore.