Een hoogwaardige spouwconstructie met steenwol
In het webinar ´Uitdaging in de spouw’ legde Karel van Went uit dat energieconcepten hun invloed hebben op het ontwerp van de spouw, maar ook de verstedelijking en de vergrijzing. Brandveiligheid en voorkomen van geluidoverlast worden daardoor ook steeds belangrijker. Van Went is Technical Consultant bij ROCKWOOL en liet zien hoe steenwol kan bijdragen aan een hoogwaardige spouwconstructie. Aan de hand van verschillende energieconcepten liet hij zien welke gevolgen de keuzes in het ontwerp hebben op de spouwbreedte. Met een cachering van reflecterend aluminium kan de isolatiewaarde in een niet- en zwak geventileerde spouw extra worden verhoogd.
Technische aspecten van de spouw
Harrie Vekemans van Adviesbureau Vekemans liet zien dat het spouwanker dan weliswaar meer dan honderd jaar oud is, maar dat er in de praktijk nog steeds van alles fout gaat. Vekemans ging in op de bouwtechnische aspecten van de spouw, waaronder ook geveldragers en dilataties. Door de hogere thermische isolatie in de spouw werkt de buitentemperatuur sterker in op het buitenblad, waardoor dilataties steeds belangrijker zijn geworden.
Aan de hand van een aantal foto’s liet Vekemans zien wat er in de praktijk fout gaat en hoe het wel moet.
Het belang van een goede luchtdichtheid
Martin Harbers van Nieman Raadgevende Ingenieurs betoogde in het webinar dat luchtdichtheid niet alleen op papier voor de energiezuinigheid belangrijk is. Een goede luchtdichtheid voorkomt bijvoorbeeld ook dat geurtjes bij de buren terecht komen, helpt geluidlekken te voorkomen en draagt er aan bij dat er geen hemelwater binnendringt. Belangrijk is volgens Harbers ook dat je weet waar eventuele luchtlekken zitten als de luchtdichtheid van een woning niet helemaal goed is. Als zich dat concentreert bij bijvoorbeeld een houten kapconstructie of een rieten kap gaat inwendige condensatie op den duur problemen van rotting opleveren. Isolatie speelt feitelijk geen rol bij de luchtdichtheid van een woning, zo lichtte Harbers nog eens toe. Van belang is juist dat de luchtdichting zich aan de binnenzijde van de thermische schil bevindt zodat inwendige condensatie wordt voorkomen. De luchtdichte lagen van dak en gevel moeten in één lijn doorlopen en goed op elkaar aansluiten.