Wil of ga je een dak isoleren? Een schuin dak isoleren levert veel energiebesparing op. Een groot deel van de totale warmte in niet-geïsoleerde gebouwen gaat namelijk via het dak verloren. Warme lucht stijgt immers op. Door je dak goed te isoleren creëer je een aangenaam woonklimaat in huis en kun je ook nog eens geld besparen. In de winter houd je de warmte binnen en in de zomer blijft het juist langer koel, omdat de dakisolatie de warmte buiten houdt.

Heb je een schuin dak met vaste keperafstanden of een dak met variabele keperafstanden? Dat bepaalt welk isolatieproduct geschikt is voor de klus. Voor het isoleren van een dak met vaste keperafstanden kies je voor RockRoof Sidefix of RockRoof Sidefix Base. Voor een dakisolatie met variabele keperafstanden kies je voor RockRoof Flexi.

Dak met vaste keperafstanden

Voor het isoleren van een dak met vaste keperafstanden raden we ROCKWOOL Rockroof Sidefix of Rockroof Sidefix Base aan. Deze steenwol dakisolatie heeft een speciale dampremmende en luchtdichte laag ter bescherming van de dakconstructie. Hierdoor plaats je dakisolatie en dampscherm in één.

 

Rockroof Sidefix

Rockroof Sidefix Base

Rockroof Sidefix, GBI, packshot

Dak met variabele keperafstanden

Voor het isoleren van een dak waar de balken niet allemaal even ver van elkaar af zitten, adviseren wij een isolatiemateriaal geschikt voor daken met variabele balkafstanden. ROCKWOOL biedt hiervoor een DIY dakisolatie oplossing met Rockroof Flexi.

 

Rockroof Flexi

RockRoof Flexi (Plus), productfoto, hellend dak, dakisolatie

Zolder isoleren?

Herken je het? Een zolder die 's zomers snikheet is en in de winter juist ijskoud? Niet de ideale omstandigheden om er te slapen, spelen of studeren. Maar met goede isolatie creëer je een comfortabele leefruimte met een aangename temperatuur in alle seizoenen én een goede akoestiek. Bekijk onze tips voor een geslaagde zolderrenovatie.

Lees onze tips voor het isoleren van de zolder!
renovation, attick, zolderrenovatie

Veelgestelde vragen

Doe-het-zelf

Wat is een sporenkap?

Bij een sporenkap lopen de houten balken (de sporen) van de nok tot de dakvoet, waarbij de horizontale en verticale krachten uit de kapconstructie worden opgevangen door de steunpunten op de vloer of muurplaat en nok of nok-knooppunt.

Wat is een gordingendak?

Bij een gordingendak lopen de houten balken ten behoeve van het dakbeschot van zijmuur naar zijmuur; dus van links naar rechts (horizontaal). Daarop wordt het dakbeschot geplaatst.

Wat is het dakbeschot?

Het dakbeschot zijn planken of platen die het dak dicht maken en zo de ondergrond vormen voor de dakbedekking.

Wat is het verschil tussen beklede en onbeklede isolatiedekens?

Zowel de Rockroof Sidefix als de Rockroof Sidefix Base hebben een dampremmende aluminiumfolie aan de voorzijde. Beide dekens zijn eenzijdig voorzien van een aluminiumlaminaat met in de lengterichting draadversterkte hechtranden.

Hoe weet ik of ik RockTect Centitop dampremmende en luchtdichte folie nodig heb?

Het is afhankelijk van het product en de toepassing of het nodig is om RockTect Centitop luchtdichte en dampremmende folie aan te brengen. Bij een traditioneel hellend dak met dampopen dakbeschot, hoeft bij toepassing van de Rockroof Sidefix of Rockroof Sidefix Base geen dampremmende folie toegepast te worden. De aluminiumfolie op de isolatie werkt dan als dampremmer. Bij toepassing van Rockroof Flexi (Plus) dient de RockTect Centitop wel te worden toegepast.

Aan welke zijde breng ik de dampremmende folie aan?

Breng een dampremmende laag altijd aan de warme zijde (interieurzijde) van de constructie aan.

Moet ik bij een schuin dak met houten dakbeschot ventileren tussen isolatie en dakbeschot?

Nee, want deze vroegere manier van ventileren bleek eerder condensproblemen te creëren dan ze op te lossen. Bestaat het dakbeschot uit een dampdicht of dampremmend materiaal, dan wordt geïsoleerd onder de volgende strikte voorwaarden:

  • de isolatie strak tegen de dampdichte buitenlaag aandrukken en vermijden van ventilerende buitenlucht in deze zone
  • een hermetisch uitgevoerd dampscherm aan de warme zijde van de isolatie

Is het dakbeschot toch dampopen, dan wordt evenwel ook een dampscherm aan de warme zijde aangeraden, omwille van betere luchtdichtheid en dus beter thermisch rendement van het dak.

Hoe weet ik of mijn dak dampopen is?

Dampopen onderdaken (dakbeschot) zijn veelal gemaakt van hout, houtachtige plaatmaterialen of vezelcementplaten.

Hoe maak ik mijn zolderdak minder gehorig?

De basis is een goed luchtdicht en kierloos dak. Voor geluidsisolatie worden de ROCKWOOL Rockroof isolatieproducten toegepast. De beste keuze inzake binnenafwerking is een gipsplaat, dat beter geluidisolerend werkt dan hout.

In welk jaargetijde kan ik mijn dak het best isoleren?

U kunt dit het best doen voordat de winter begint. Indien u gaat isoleren tijdens een vorstperiode wordt het dakbeschot zeer koud. In combinatie met niet tijdig of het onvolledig aanbrengen van de dampremmende laag kan dit tot condensatie leiden. 

Het dak is reeds met tempex, pur of een andere kunststof isolatie aan de buitenzijde geïsoleerd. Wegens de slechte geluidsisolatie wil ik echter aan de binnenzijde nog een laag ROCKWOOL aanbrengen. Kan dat?

Wanneer de dikte van de nieuwe isolatie niet groter is dan de dikte van de bestaande isolatie dan is het aanbrengen van een extra laag ROCKWOOL isolatie over het algemeen geen probleem. Wanneer de dikte van de nieuwe isolatie groter is dan de bestaande isolatielaag, dan is een hermetische uitgevoerd dampscherm aan de binnenzijde noodzakelijk. Zonder dit dampscherm zou er condensgevaar tussen beide isolatielagen kunnen ontstaan.

Kan ik mijn schuine dak isoleren als het dakbeschot aan de buitenzijde is voorzien van een dampdichte laag, zoals bijvoorbeeld bitumenpapier?

Aan de buitenzijde van de isolatie wordt normaliter zoveel mogelijk met dampopen materiaal gewerkt, teneinde mogelijke condensvorming in de zonde tussen de isolatie en deze materialen te vermijden. Wordt het dampdichte dakbeschot om praktische of economische redenen niet vervangen, dan kan enkel worden geïsoleerd onder de volgende strikte voorwaarden:

  • de isolatie strak tegen het dakbeschot aandrukken en vermijden van ventilerende buitenlucht in deze zone;
  • een hermetisch uitgevoerd dampscherm met hoge dampdichtheid (Sd-waarde) aan de warme zijde van de isolatie.