Uniek partnerschap in duurzaam bouwen

Rockzero Bouwsystemen

Bouwen moet duurzamer. Dat is de gedeelde visie van isolatiefabrikant ROCKWOOL®, woningcorporatie Elkien en Zaanderwijk Innovatie. Als pilot bouwden deze partijen samen 14 NOM-woningen waarbij voor het eerst gebruik werd gemaakt van Rockzero Bouwsystemen. Hierdoor werd een gemiddelde RC-waarde van 8 gehaald en leveren de woningen meer energie op dan ze verbruiken. 

Gebruikers van gebouwen hechten veel waarde aan een comfortabel en gezond binnenklimaat. Helaas verdwijnen deze behoeften tegenwoordig vaak naar de achtergrond, omdat de focus veelal ligt op energie-efficiëntie en minimale regelgeving. 

Project Pilotwijk Tolhuizen: eerste fase
Locatie Leeuwarden
Opdrachtgever   Woningcorporatie Elkien
Architect

TWA architecten BV

Aannemer

Zaanderwijk Bouw

thumbnail video Rockzero Bouwsystemen

Video testimonial

Bekijk de video testimonial van het Project Tolhuizen: 14 NOM-woningen waarbij voor het eerst gebruik werd gemaakt van Rockzero Bouwsystemen.

Energie-efficiënt en comfortabel
Met de introductie van de innovatieve en circulaire Rockzero Bouwsystemen is ROCKWOOL erin geslaagd om in één keer aan alle behoeften én hoge bouwkundige eisen te voldoen. Rockzero is een dragend bouwsysteem waarbij de gebouwschil (wanden en dak) grotendeels uit ROCKWOOL steenwol bestaat. Een Rockzero woning biedt daarom de volgende voordelen: 

  • Een zeer hoge isolatiewaarde die de woning ’s winters warm houdt;
  • Een hoge brandveiligheid dankzij de onbrandbaarheid van steenwol;
  • Een goede luchtdichting die geïntegreerd is en warmteverlies voorkomt;
  • Een dampopen constructie die voor een aangenaam binnenklimaat zorgt en de kans op schimmels verlaagt;
  • Een hoge mate van akoestisch comfort dankzij geluidsisolatie en -absorptie van steenwol;
  • Een hoog warmte-accumulerend vermogen, zodat het ’s zomers langer koel in huis blijft;
  • In combinatie met de juiste bouw-materialen en installatietechniek kan de Total Cost of Ownership (TCO) sterk worden gereduceerd ten opzichte van gangbare bouw- en installatieconcepten.
rockzero, elkien, leeuwarden, rockzero bouwsystemen

Door het flexibele karakter is Rockzero geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten, in uiteenlopende toepassingen

Lage onderhoudskosten in de exploitatie en gunstige TCO
In 2015 betrok ROCKWOOL de firma Zaanderwijk bij het Rockzero-concept. Zaanderwijk, een innovatief bedrijf, onderkende meteen de mogelijkheden die dit systeem biedt: het bouwen van duurzame en circulaire woningen met zeer lage onderhoudskosten in de exploitatie. Een ander voordeel is de flexibiliteit die Rockzero biedt in de keuze van installatieconcepten. De twee partners werkten in nauwe samenwerking met Elkien achter de schermen een plan uit om op basis van dit systeem het huis van de toekomst te bouwen. De verwarming van de woning vindt plaats door enkele infrarood panelen, in combinatie met een warmtepompboiler welke voorverwarmd wordt door de mechanische ventilatie. 

Kien City lab.
Elkien loopt voorop bij het ontwikkelen en toepassen van vernieuwende concepten om de energietransitie aan te jagen. Zij heeft hiervoor het Kien City lab. opgericht, een eigen Research & Development-tak. Onderdeel van dit lab is het project Tolhuizen: een pilotwijk in 

 

Leeuwarden waar innovaties worden getest. In 2017 zijn hier in nauwe samenwerking met Zaanderwijk en ROCKWOOL 14 NOM-woningen opgeleverd waarbij voor het eerst Rockzero is toegepast. 

Evaluatie NOM-woning
Een jaar na oplevering zijn de pilotwoningen in Tolhuizen geëvalueerd. Hieruit blijkt o.a. dat ze meer energie opleveren dan er verbruikt wordt. De bewoners zijn zeer te spreken over hun woning. Als pluspunten worden onder andere het prettige binnenklimaat en de gekozen verwarmings- en warmwaterinstallatie genoemd. Ook ervaren de bewoners zeer weinig geluidshinder, van buitenaf, wat ook bijdraagt het wooncomfort. 

Dankzij deze succesvolle pilot bouwen Elkien, Zaanderwijk en ROCKWOOL momenteel aan de volgende fase van het Tolhuizen-project, waarbij het bouwconcept is geoptimaliseerd, en is er vertrouwen in een verdere uitbouw van het partnerschap. De tweede fase betreft de bouw van 14 zeer compacte grondgebonden woningen voor 1- en 2-persoonshuishoudens. 

Voor een bezoek aan een van de modelwoningen kunt u contact opnemen met Laura Werner via T 0513 74 51 07.