Nikkels Bouwbedrijf

Spouwmuurisolatie

Het verwerkingsgemak van ROCKWOOL spouwmuurisolatie

Nikkels Bouwbedrijf realiseerde in korte tijd 22 nieuwe huurwoningen in Westervoort. Voor de spouwmuurisolatie gebruikte het bouwbedrijf ROCKWOOL RockFit Premium Silver. “Onze vakmensen werken graag met ROCKWOOL.”

Medio 2018 worden aan woningbouwvereniging Vivare 22 nieuw gebouwde rijwoningen opgeleverd in Beekenoord, een wijk in het Gelderse plaatsje Westervoort. Het gaat om ruime eengezinswoningen die veilig, zuinig en milieuvriendelijk zijn. De vier blokken huurwoningen zijn in korte tijd gebouwd door Nikkels Bouwbedrijf uit Twello. Voor de spouwmuurisolatie kozen zij voor ROCKWOOL RockFit Premium Silver met een dikte van 135 mm. “Daar hoefden we niet lang over na te denken”, zegt Frits de Groot, adjunct-directeur van Nikkels. “Vanwege de combinatie van verwerkingsgemak en kwaliteit hebben we enkele decennia geleden al heel bewust de keuze gemaakt om – indien mogelijk – met ROCKWOOL te isoleren. Dat doen we nog steeds.”

 

 

Projectgegevens

Project Nieuwbouwwoningen Beekenoord
Locatie Westervoort
Opdrachtgever     Woningcorporatie Vivare
Architect

Palazzo Architecten, Duiven

Aannemer

Nikkels Bouwbedrijf, Twello

Nikkels spouwmuurisolatie, reference case, cavity insulation
Onze vakmensen werken graag met ROCKWOOL

Frits de Groot

Adjunct-directeur Nikkels Bouwbedrijf

Ambachtswerk
Bij veel bouwbedrijven verrichten metselaars ook het isolatiewerk. Zo niet bij Nikkels. “Daar ligt hun passie helemaal niet”, vertelt De Groot. “Een metselaar wil metselen, meer niet. Daar komt nog eens bij dat de kwaliteit van isoleren steeds belangrijker is geworden. Zo belangrijk, dat je het isoleren eigenlijk aan specialisten over moet laten. Het is gewoon een volwaardig beroep dat om specifieke kennis en vaardigheden vraagt. Om metselaars te ontlasten en de kwaliteit te verbeteren, besloten we twintig jaar geleden al om zelf isoleerders op te leiden.”

Helemaal vanzelfsprekend was dat niet, bijvoorbeeld omdat er destijds geen isoleerdersopleiding bestond. De Groot: “We hebben ROCKWOOL toen om hulp gevraagd. De eerste paar jaar kwam er op ons verzoek tijdens een project twee tot drie keer een adviseur langs. Mede aan de hand van zijn feedback en tips hebben we onze isoleerders stapsgewijs tot vakmensen opgeleid. Daar zijn we ROCKWOOL nog steeds dankbaar voor.”

Strakke aansluiting
Op de bouwplaats zijn enkele isoleerders druk in de weer met de RockFit spouwplaten. Dankzij het rasterpatroon aan de harde kant kunnen ze de spouwplaten zonder scheuren snel op de juiste plek op een spouwanker prikken. 

 
Een van de isoleerders werkte tot voor kort als metselaar bij Nikkels, maar werd voor dat beroep afgekeurd. Hij liet zich omscholen tot isoleerder en werkt inmiddels met veel enthousiasme als isoleerder.

Uitvoerder Anton Hofstede knikt tevreden. “ROCKWOOL spouwplaten zijn gemakkelijk aan te brengen. Steenwol is vormvast, maar nog altijd flexibel. Als je een spouwplaat onverhoopt een paar millimeter te groot snijdt, kun je hem aandrukken en sluit alles toch goed af. Ook als er kleine oneffenheden op de binnenspouwmuur zitten, kun je de ROCKWOOL spouwplaat aandrukken, zodat de isolatie mooi strak en de spouwzijde na het metselen mooi schoon blijft. Dat is een groot voordeel ten opzichte van harde persings: die passen wel of niet. Als je bijvoorbeeld een keiharde plaat hebt, staat hij bij een oneffenheid meteen los van het binnenspouwblad. Er ontstaat hierbij een valse luchtspouw. Uit onderzoek blijkt dat bij een loze ruimte van 7 mm een halvering ontstaat van de berekende RC-waarde. Omdat de ROCKWOOL spouwplaten onderling goed aansluiten, treden er geen kieren op en is het gebruik van tape helemaal niet nodig. Ook sluit RockFit perfect aan rond ramen, deuren en hoeken, zodat we geen afdichtingsmaterialen hoeven te gebruiken.”

Een op maat gemaakte snijtafel

Om ROCKWOOL spouwplaten nog efficiënter te kunnen verwerken, bouwden de isoleerders van Nikkels enige tijd geleden zelf een houten snijtafel. “Dat prototype was een beetje te lomp om op de steigers te verslepen”, vertelt Hofstede. “Bovendien sneed hij niet optimaal. Uiteindelijk vonden we een snijtafel die, nadat de fabrikant op ons verzoek enkele zaken had aangepast, precies bij de wensen van de isoleerders aansloot. Hij heeft bijvoorbeeld een verdeling in centimeters, zodat isolatieplaten 100% strak op maat gesneden kunnen worden en materiaalverlies tot een minimum beperkt wordt.”

Nikkels spouwmuurisolatie, reference case, cavity insulation

Thermische prestatie
De investering in snijtafels illustreert nog maar eens hoe belangrijk isolatie is. Een rol die alleen maar toeneemt nu woningen steeds duurzamer gebouwd moeten worden. “Een luchtdichte, thermisch goed geïsoleerde spouwmuur is noodzakelijk om aan de steeds strengere bouweisen te voldoen”, vertelt De Groot. RockFit Premium Silver levert extra goede thermische prestaties door de toepassing van speciale reflecterende bekleding aan de spouwzijde. Bovendien veroorzaakt steenwol geen koudebruggen, omdat het niet uitzet en niet krimpt. Daarnaast behoudt steenwol zijn thermische prestaties, zodat goed aangebrachte spouwplaten gedurende de gehele levensduur van een gebouw contante thermische prestaties leveren. 

“Ieder isolatielek vind je terug op warmtefoto’s”, vertelt De Groot. “Dit betekent dat we heel secuur moeten isoleren. Uit cases weten we waar veel lekken voorkomen, onze isoleerders zijn geïnstrueerd daar extra goed op te letten. Wij zien dan ook nooit warmtelekken in onze gevels. Onze isoleerders zijn met recht trots op hun werk. Ze doen het met veel plezier en vinden het leuk om nieuwe dingen te leren. Niet voor niets krijgen we van opdrachtgevers en ingehuurde metselaars altijd het compliment dat onze isolatie er netjes en strak bijstaat. De markt waardeert het als er vakwerk wordt geleverd.”