Schunk Xycarb Technology

Plat dak

ROCKWOOL plat dak isolatie voor Schunk Xycarb Technology

Schunk Xycarb Technology laat in Helmond een nieuw internationaal hoofdkantoor verrijzen. Op een steenworp afstand wordt medio oktober 2018 ook een hypermoderne productiefaciliteit gebouwd. In beide gebouwen speelt ROCKWOOL plat dak isolatie een belangrijke rol. 

Schunk Xycarb Technology (SXT) is wereldmarktleider in de productie van uiterst precieze machineonderdelen voor de micro-elektronica industrie. Het Nederlandse bedrijf speelt zo een rol bij het maken van de meest geavanceerde computerchips, ledverlichting en toepassingen op het gebied van zonne-energie. In 2017 startte Schunk Xycarb Technology aan de Zuiddijk in Helmond met de nieuwbouw van een internationaal hoofdkantoor én van een fabriek. De platte daken van beide gebouwen zijn geïsoleerd met een combinatie van ROCKWOOL Tauroxx en ROCKWOOL Rhinoxx. “We hebben ROCKWOOL plat dak isolatie gebruikt vanwege de goede beloopbaarheid", vertelt SXT projectmanager Sander de Kroon. "Op plaatsen waar luchtbehandelingskasten staan, hebben we speciaal Rhinoxx D gebruikt. Deze dakisolatieplaat heeft een druksterkte van 90 kPA. Ook helpt ROCKWOOL plat dak isolatie bij het reduceren van de doorslag van mechanische trillingen en geluid. Dat is wel zo prettig werken.”

Projectgegevens

Project Nieuwbouw hoofdkantoor & productiefaciliteit
Locatie   Helmond
Opdrachtgever    Schunk Xycarb Technology
Architect

Pauwert Architectuur

Installatie advies

Klictet

Dakdekker

Udo Dakbedekkingen

xycarb, rebuild, pauwert, artist impression, architectuur, FRI, architecture

Artist impression kantoor SXT : ontworpen door Pauwert Architectuur te Eindhoven

Klimaatbeheersing
Het nieuwe kantoorgebouw heeft een plat dak dat bestaat uit een betonnen kanaalplaatvloer. Daar is een aluminium dampscherm op geplaatst, waarna er twee lagen Tauroxx (160 mm per laag) op zijn bevestigd en één laag Rhinoxx (160 mm). Als laatste is ten behoeve van de hemelwaterafvoer Rhinoxx Afschot gebruikt. Er is bewust voor deze dakopbouw met ROCKWOOL producten gekozen. Schunk Xycarb Technology wilde namelijk een hoofdkantoor realiseren dat in de toekomst eventueel met een extra verdieping uitgebreid kan worden. Deze wens had twee gevolgen. Ten eerste mocht het betonnen dak niet te dik zijn, omdat een uitbreiding anders de gehele constructie te zwaar zou belasten. Om het dak tegelijkertijd goed te isoleren én voldoende accumulerend vermogen te geven, is het van drie dikke lagen steenwol voorzien. Ten tweede was het doel om nu al de kosten van het plaatsen van een extra verdieping te beperken. Daarom is er niet voor een betonnen afschot gekozen, maar voor Rhinoxx Afschot: dit systeem is efficiënt te plaatsen én weg te halen.

Accumulerend vermogen 
Is een goede klimaatbeheersing op kantoor al van groot belang voor het creëren van een productieve en aangename werkomgeving, in de nieuwe fabriekshal speelt temperatuur zelfs een cruciale rol. Schunk Xycarb Technology onderscheidt zich namelijk door op de micrometer nauwkeurige kenmerken in hightech materialen als grafiet en silicium aan te brengen. 

 
Schommelingen in de temperatuur kunnen een negatief effect op de prestaties van deze zeer precieze bewerkingen hebben. Daarom is het metalen dak van de fabriek op vrijwel dezelfde wijze als het kantoor met ROCKWOOL geïsoleerd, zij het dat hierbij één laag Tauroxx van 130mm is gelegd, in combinatie met Rhinoxx (130mm). “Schunk Xycarb Technology heeft hoge eisen aan de klimaatbeheersing van de fabriek gesteld”, vertelt Lucien Daas, adviseur installatiebeheer van Klictet Advies. “We hebben hier vele simulatieberekeningen op los gelaten. Uiteindelijk bleek dat de externe weersinvloeden het meest efficiënt met bouwkundige maatregelen gereguleerd konden worden. Je hebt dan minder klimaatinstallaties nodig, zodat je bespaart op energiekosten, onderhoud en afschrijving. Bij deze scenario’s was ROCKWOOL eenvoudigweg de beste keuze voor het realiseren van hoogwaardig geklimatiseerde productieruimten. Het fabrieksdak heeft straks een RC-waarde van 6 en een goed accumulerend vermogen, zodat het niet snel opwarmt of afkoelt. Om de interne warmtelast (die ontstaat door de fabrieksmachines) in de productieruimtes te reguleren, zijn overigens wel degelijk koelinstallaties nodig. Deze zijn onderling gekoppeld en worden op een slimme manier aangestuurd. Het overschot aan koude én warmte (uit bijvoorbeeld de luchtcompressoren) dat ze produceren, wordt via grondleidingen naar het kantoor aan de overkant getransporteerd om daar het binnenklimaat mee te reguleren.”

ROCKWOOL was eenvoudigweg de beste keuze voor het realiseren van hoogwaardig geklimatiseerde productieruimten

Brandveiligheid
De keuze voor ROCKWOOL dakisolatieplaten werd niet alleen door beloopbaarheid en klimaatbeheersing ingegeven. In 2015 heeft bij Schunk Xycarb Technology een flinke brand gewoed die werd veroorzaakt tijdens werkzaamheden aan het dak. Vanzelfsprekend wil het bedrijf dit risico niet nog een keer lopen: vanwege het personeel, de kapitaalintensieve faciliteiten en een verlaagd risicoprofiel als leverancier binnen de halfgeleiderindustrie. De onbrandbaarheid van ROCKWOOL dakisolatieplaten speelde een grote rol in het verlagen van dit risico. “We zijn trots op onze state-of-the-art gebouwen”, vertelt Peter Spit, CEO Schunk Xycarb Technology. “Ze zijn duurzaam, veilig en uiterst comfortabel om in te werken. Ook kunnen we dankzij de nieuwbouw ons succes continueren en als organisatie in de toekomst verder doorgroeien.”