Spouwmuurisolatie na 35 jaar

Steenwol na 35 jaar nog piekfijn in spouwmuur

Een woning in Zichem (BE) vormde het toneel van een doodgewone verbouwing. Tijdens de fase van de afbraak stuitte de aannemer op spouwmuurisolatie die na 35 jaar nog prima in orde was. Zó goed zelfs dat het materiaal probleemloos in een nieuw bouwproject zou kunnen worden toegepast. Dit voorbeeld past perfect in de filosofie van ROCKWOOL, die graag een lans breekt voor duurzame bouwmaterialen.

Hoewel de spouwmuurisolatie al 35 jaar in de spouw zat en de gevel zich aan de regenzijde bevond, verkeerde deze nog in erg goede staat. Hierdoor zou deze zonder problemen herbruikt kunnen worden. De aannemer greep de telefoon om spontaan de fabrikant te feliciteren. “Hallo, met ROCKWOOL. Bedankt voor het fijne compliment”, klonk het aan de andere kant, waar ze het gegeven aangrepen om hun filosofie voor duurzame materialen te onderstrepen.

Projectgegevens

Project                         Woningrenovatie

Toegepast product   RockFit spouwmuurisolatie

Meer heil in steenwol
De bouwheer kan zich de zoektocht naar steenwol nog levendig herinneren. “In 1980 was isoleren met een volledige luchtspouw de standaard, maar ik zag meer heil in steenwol. Toen was het erg moeilijk om het materiaal in een bouwhandel te vinden. Ook aannemers waren niet happig op een dergelijke plaatsing, omdat ze niet vertrouwd waren met het isolatiemateriaal en de techniek. Het heeft me toen wel wat zoekwerk gekost om uiteindelijk één bouwmaterialenhandel te vinden waar ik het materiaal kon kopen”, klinkt het. “Ze zijn toen van overal naar hier gekomen om de merkwaardige constructie te bewonderen en nu staan jullie hier terug”, lacht hij.

Inkopen op basis van waarde, in plaats van prijs
Het verheugt Hannie Stappers van ROCKWOOL dat de bouwheer naar het bedrijf stapte. “Duurzaamheid zit in onze bedrijfsfilosofie verweven. Het is daarom ook geen toeval dat ons product van meer dan 35 jaar oud nog steeds bruikbaar is. Die gedachte houden we bij ieder product in ons achterhoofd. Hoe kunnen we een bouwmateriaal creëren dat herbruikbaar of recyclebaar is, dat zijn producteigenschappen behoudt en een waardecreatie is voor het comfort van de gebruiker?”

Circulaire bouweconomie
Stappers grijpt de oude steenwol graag aan om de visie van ROCKWOOL ten opzichte van bouwmaterialen te benadrukken. 

“Grondstoffen worden steeds schaarser, waardoor ook de bouwsector stilaan moet evolueren naar een circulaire economie. Leveranciers krijgen beperkt ruimte om de waarde van hun product tijdens de levensduur zichtbaar te maken. Inkoop wordt nu nog beloond op basis van de laagste prijs en niet op gebruikersvoordelen, omdat deze voor rekening komen van een andere partij. De gebruiker wordt met de gevolgen geconfronteerd. De transitie naar een circulaire bouweconomie vraagt bouwcompetentie en een consistent beleid voor afvalpreventie, hergebruik en reproductie. De waarde wordt berekend voor de gehele levensduur van het product en daarna: de toegevoegde waarde, door hergebruik, akoestisch en brandveilig comfort, binnenluchtkwaliteit, moet worden meegenomen in het inkoopproces om investeerders een duurzame langetermijnwinst te geven en de gebruiker de meerwaarde van het comfort. De balans tussen milieu- en socio-economische prestaties wordt zo positief.” De isolatie van ROCKWOOL past volgens Stappers helemaal in dat plaatje. “Sinds 1992 heeft ROCKWOOL Benelux het ROCKCYCLE® programma, waarmee we jaarlijks tonnen steenachtig materiaal recyclen. Ook hergebruik van steenwol is perfect mogelijk: het materiaal werd daartoe op zijn producteigenschappen gecontroleerd na 35 jaar en voldeed onder meer aan de thermische geleidbaarheid met 0.0354 W/m.K.

Duurzaamheid zit in onze bedrijfsfilosofie verweven

Hannie Stappers

Public Affairs ROCKWOOL

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap 
De bouwmaterialen kregen doorheen de jaren steeds meer eisen opgelegd. Goede isolatiematerialen zijn in hun toepassing multifunctioneel en dienen tot een verbetering van de akoestiek, brandveiligheid, binnenluchtkwaliteit en thermisch comfort. Dat is een grote uitdaging voor de fabrikanten. “Maar je kunt nog verder gaan en streven naar een productcertificatie voor het hergebruik van bouwmaterialen. Ik geloof dat we niet langer de weg van de lineaire wegwerp-economie kunnen volgen, maar steun moeten verlenen aan een duurzaam beleid vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. De steenwol isolatie in Zichem toont dat we 35 jaar geleden al materialen maakten die de tand des tijds doorstonden, en geschikt zijn voor een circulaire bouweconomie”, besluit Stappers.