Circulariteit

Herbruikbare en recyclebare materialen

icon, 7 strenghts of stone, white on red background, for website, stärken von steinwolle, weiß auf rot, circularity, ökologie, germany

Steenwol: duurzaam op vele manieren

ROCKWOOL steenwol is duurzaam op verschillende manieren. Het materiaal draagt bij aan het creëren van duurzame gebouwen, is gemaakt van duurzame grondstoffen en wordt duurzaam geproduceerd. Dankzij de unieke duurzaamheid en recyclebaarheid van steenwol, kunnen we onze klanten helpen om veerkrachtige gebouwen en steden te creëren die het moderne leven verrijken.

Duurzame grondstof

Steenwol is een natuurproduct, dat gemaakt wordt van het vulkanische gesteente basalt. Deze duurzame grondstof is rechtstreeks afkomstig uit de aarde en nagenoeg onuitputtelijk: elk jaar produceert de aarde 38.000 keer meer basalt dan ROCKWOOL voor de productie van steenwol gebruikt.

 

stones, basalt, photo, germany, BuR

Afval hergebruiken

In een circulaire economie moeten producten zo lang mogelijk worden gebruikt. Én zo veel mogelijk worden hergebruikt, als ze het einde van hun levensduur bereiken. De bouwsector produceert wereldwijd ongeveer een derde van al het afval, waarvan een groot deel op de vuilstort terechtkomt. Wij weten dat dit niet zo hoeft te zijn. In onze eigen recyclingfabriek recyclen we niet alleen steenwol. We verwerken er ook afval van andere industrieën tot secundaire grondstof voor de productie van nieuwe steenwol.

RockWorld imagery,The Big Picture, bin, trash, recycle, recycling, waste

ROCKWOOL steenwol recyclen

De ROCKWOOL producten kunnen eenvoudig verwijderd worden bij de renovatie of afbraak van een gebouw. Ze kunnen vervolgens gerecycled worden tot nieuwe producten. In feite kan steenwol keer op keer gerecycled worden tot nieuwe steenwol: dit is een belangrijk aspect van het circulaire kringloopmodel en een manier om onze visie voor duurzame steden van de toekomst te delen.

ROCKWOOL heeft al sinds 1992 een eigen recyclingfabriek waar steenwolresten uit eigen fabriek en van de bouwplaats worden hergebruikt voor de productie van nieuwe steenwolproducten. De service ROCKCYLE® is in het leven geroepen om klanten te helpen met het inzamelen van steenwolresten van de bouwplaats. Zo kunnen we samen de kringloop sluiten.

CO₂-reductie en energie besparen met steenwol

Een van de beste manieren om energieverbruik en de CO₂-uitstoot te verlagen, is door een goede isolatie van gebouwen. Dankzij de uitstekende thermische prestatie van ROCKWOOL steenwol vindt er een aanzienlijke energiebesparing en vermindering van de CO₂-uitstoot plaats. De energie die tijdens de productie van het isolatiemateriaal wordt gebruikt, wordt al binnen enkele maanden gecompenseerd door de energiebesparing die de isolatie oplevert. De ROCKWOOL isolatiematerialen werken onverminderd gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw en vereisen geen onderhoud of vervanging. Met andere woorden: een eenmalige investering die snel is terugverdiend!

Duurzaamheidsrapport 2018

In het Duurzaamheidsrapport lees je wat ROCKWOOL het afgelopen jaar heeft bereikt op het gebied van duurzaamheid en wat er in de komende jaren gedaan zal worden.

Duurzaamheidsrapport 2018 downloaden
RockWorld imagery, The big picture, urban, city, buildings

De kracht van steenwol

Ontdek de overige voordelen van steenwol